Contact Lid worden

Hoe moet ik mediteren?

Ben je nieuwsgierig naar meditatie maar komen benamingen zoals chakra, mantra of asana (nog) niet voor in jouw woordenboek? Meditatiedocent Yoanna legt je de basis uit zonder zweverige termen.

Het doel van mediteren

We krijgen de hele dag door veel prikkels: werk, gezin, vrienden, hobby’s, sporten en dan ook nog een mobiele telefoon die veel aandacht vraagt. Ook al zijn het niet allemaal verplichtingen, het zorgt wel voor prikkels. Je krijgt te maken met stress, verdriet, angst of onzekerheid waardoor je soms vanuit de emotie reageert of keuzes maakt. Yoanna: “Al die invloeden van buitenaf zorgen ervoor dat je niet volledig vanuit jezelf reageert, maar eigenlijk uit jezelf stapt en vanuit de emotie reageert. Daarom is het belangrijk om je af en toe helemaal af te sluiten van die externe prikkels en even in jezelf te keren. Je ervaart meer rust en kalmte, waardoor je tijdens dagelijkse activiteiten ook meer rust ervaart. En daardoor ook rustiger en kalmer reageert op situaties.”

Hoe (lang)?

Sommigen adviseren om te starten met drie of tien minuten. Yoanna: “Ik raad aan om een half uur aan te houden. En het liefst een half uur in de ochtend en een half uur in de middag. Op de dag moet je vast wel een uurtje vrij hebben om dit te kunnen doen. Het klinkt lang, maar na tien minuten begin je pas uit de monkey mind (afwisseling van veel gedachten) te raken. Ook ben je nog bezig met je ademhaling en om de juiste houding te vinden. Na die tien minuten raak je ontspannen en blijven de gedachten langer uit. Na twintig minuten ervaar je het prettige, ontspannen effect van meditatie.”

Stoppen met denken

Yoanna: “Dit is meteen de grootste strijd voor iedereen. Je kunt jezelf niet zomaar laten stoppen met denken. Wanneer je in een meditatieve toestand raakt, neemt het denken vanzelf af. Het zit zo: tussen je gedachten zitten steeds korte pauzes waarbij je aan niks denkt. Je denkt nooit continue. Tijdens meditatie train je deze pauzes, oftewel de stiltes tussen je gedachten. Je maakt deze tussenruimtes van stilte groter. Het gaat er niet om dat je de gedachtes helemaal stop wilt zetten, het gaat erom dat je begrijpt hoe je hoofd werkt en hoe je omgaat met deze gedachten.

Knikkebollen

Je zult in het begin - waarschijnlijk onbewust - af en toe wegdommelen. Is ook lekker, maar niet helemaal de bedoeling. Yoanna: “Het ligt er natuurlijk aan met welk doel je komt. Sommige mensen willen gewoon even tot rust komen en dat is helemaal geen probleem. Het is jouw keuze. Wel is het zo dat wanneer je in slaap valt, je niet in de meditatieve toestand komt. Wil je het effect van meditatie op het dagelijks leven ervaren, dan is het belangrijk dat je alert blijft tijdens het mediteren. Merk je dat je in slaap valt en wil je dit niet? Denk aan je voorhoofd, adem diep in en krachtig uit. Het lichaam wordt kalm en je ervaart een soort frisheid en alertheid in je hoofd. Dat houdt je wakker. Je hoort ook wel eens over het inbeelden van een kaars. Die techniek kun je ook inzetten, maar het is natuurlijk fijn als je geen objecten nodig hebt om jezelf wakker te houden.”

Ademhalen

In het begin van de meditatie ben je hier nog bewust mee bezig. Wanneer je in de meditatieve toestand raakt, verdwijnt je focus op de ademhaling en worden de eerste golven van stilte in het lichaam al voelbaar. Je eigen ademhaling zorgt nu voor een diepere stilte in je lichaam. Vooral bij de basis van zit- en ligmeditatie laat je de ademhaling gaan zoals het gaat. Ga je naar een actieve meditatieles, dan kun je rekenen op iets meer uitdaging. Je krijgt dan te maken met andere (ademhalings)technieken.

Begeleidende meditatie

Je moet er zelf achter komen welke soort meditatie bij jou past. Yoanna: "Zo gaf ik een tijd geleden NadaBrahma op de club in Amersfoort, die gericht is op het zoemen in plaats van ademhalen. Ook een toegankelijke les voor beginners. Ik wissel maandelijks van type meditatie, zodat je meerdere soorten kunt ervaren en ontdekt wat bij jou past."

Op dit moment zijn de clubs dicht vanwege de lockdown. Wil je beginnen met mediteren? De online meditaties van Karimu zijn hier ideaal voor. Je vindt ze op ons YouTubekanaal of via Spotify (zoek op Club Pellikaan).