​Waarom elk dieet werkt (en toch ook niet)

Je leest het goed: welk dieet je ook volgt, het gaat zeker weten werken. Of je nou kiest voor het Killer Body-voedingsschema van Fajah Lourens of maaltijd vervangende shakes, je gaat het zien op de weegschaal. Het geheim? Voedingscoach Annemiek duikt elke twee weken in de wereld van voeding. Deze keer: alles over diëten. 

Veranderen van je eetpatroon

Het is heel simpel. Je stapt af van je gewoontes en je huidige eetpatroon. Je wordt bewust van je voeding en let opeens op wat je eet. Daardoor verandert je eetpatroon en eet je waarschijnlijk minder dan je gewend bent. Gevolg? De kilo’s vliegen eraf.

Deze theorie geldt ook voor de fabeltjes zoals: ‘je moet persé zes keer per dag eten’ of ‘van eten na 20:00 uur s’avonds wordt je dik’. Ze werken. Niet omdat iemand ooit dik is geworden van eten na acht uur ’s avonds (en dat zou betekenen dat personen met onregelmatige diensten allemaal overgewicht hebben). Wel omdat ’s avonds vaak de ongezonde snacks uit de kast worden gehaald. En die zorgen voor al die extra calorieën. 

Oude gewoontes

Toch is een dieet vaak niet de oplossing. Het probleem van een dieet is dat het tijdelijk is. Nadat je het succesvol hebt afgerond val je vaak weer terug in je oude gewoontes met als gevolg dat je weer aankomt. En soms nog meer kilo’s dan je was afgevallen.

Het echte geheim?

Het geheim van een succesvol dieet is geen dieet volgen. Zoek naar gewoontes en eetpatronen die er de afgelopen jaren voor zorgden dat de kilo’s er langzaamaan bij zijn gekomen. Welke gewoonte of patroon wil jij zelf veranderen? Ga op zoek naar jouw valkuil en probeer deze positief te veranderen of te elimineren. Dit kunnen hele kleine veranderingen zijn. Wat is je doel op de lange termijn en welk eetpatroon wil en kan je voor altijd volhouden? Als dit bijvoorbeeld intermittent fasting is of eten volgens het paleo principe zeg ik vooral doen. Doe waar jij je goed bij voelt maar zorg altijd dat je voeding volwaardig is met genoeg voedingsstoffen. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan dat je verbrandt.

Ben je de weg kwijt in voedingsland of heb je coaching nodig in het doorbreken van je eetgewoontes? Zoek dan hulp bij een voedingscoach! Wil je een afspraak maken met Annemiek? Klik dan hier!

Maak kennis met Club Pellikaan

Stel een vraag, doe mee met een proefles of kom langs voor een uitgebreide rondleiding. Dan bespreken we jouw doelstellingen en bekijken we welk lidmaatschap het beste bij jou past.

NEEM CONTACT OP