Contact Lid worden

5 tips om je gezicht minder aan te raken

Raak jij je gezicht vaak aan? Het antwoord is waarschijnlijk ja, want dit gaat vaak onbewust. Onze handen zijn een bron van bacteriën die je zeker in deze tijd van het coronavirus vooral niet naar je gezicht wil brengen. Daarom deze vijf tips!

Tip 1: Gebruik een zakdoek 

Naast dat het handig is bij een loopneus of niesbui, is het ook goed om te gebruiken bij het aanraken van je gezicht. Bijvoorbeeld bij jeuk hebt of als er vuil in je oog zit. Gebruik wel wegwerpzakdoekjes (helaas, niet duurzaam, maar in deze situatie wel noodzakelijk) zodat je de doekjes maar één keer hoeft te gebruiken.

Tip 2: Een actieve werkhouding

Zorg dat je niet je hoofd steunt met je handen. Vooral wanneer je een lange tijd in dezelfde houding zit, merk je dat je de neiging hebt om je hand onder je kin te plaatsen. Zorg dat je van zithouding wisselt en ga tussendoor ook even staan. Dat zorgt meteen voor een betere doorbloeding, dus ook voor meer energie en een betere concentratie!

Tip 3: Digitale schoonmaak

Dan bedoelen we niet dat je de bestanden op de telefoon moet opruimen, maar dat je de buitenkant van je telefoon letterlijk reinigt. Je neemt je telefoon de hele dag overal met je mee naartoe. De meesten zelfs ook naar de wc. Echt schoon wordt je telefoon daar niet van. En waar breng je die telefoon ook regelmatig naar toe? Juist ja: je gezicht. Goed om er dus af en toe een licht vochtig doekje overheen te halen. 

Tip 4: Houvast 

Zoek afleiding door een voorwerp vast te pakken. Zo zijn je handen bezig en minder geneigd om naar je gezicht toe te gaan. Een niet geheel onbelangrijke note om ervoor te zorgen dat je je collega’s of partner te vriend houdt: zorg dat het geen geluid maakt. Een klikkende pen, daar zit niemand op te wachten.

Tip 5: Geen stress

Hier kunnen we een blog op zich aan wijden, want stress is voor niks of niemand goed. Uit onderzoek blijkt dat je je gezicht veel vaker aanraakt wanneer je gestresst of ongemakkelijk voelt. Waarom? Volgens Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder (Maxvandaag, 2020), zitten de handen en gezicht dicht bij elkaar in ons hersenschors. Hierdoor voelen deze twee delen zich extra met elkaar verbonden, wat ervoor zorgt dat we vaker aan ons gezicht zitten. Wil je tips om je dag stressvrij te beginnen? Lees deze blog!

Natuurlijk helpen we je ook graag lichamelijk fit te houden. Omdat de clubs nu tijdelijk dicht zijn, doen we dit via online trainingen. Houd onze Facebookpagina's en Instagram @clubpellikaan in de gaten voor updates!