Contact Lid worden

Ben jij een emotie-eter? Check het hier!

Ken jij het gevoel dat je écht even wat lekkers nodig hebt na een stressvolle ochtend? En voel je je vaak schuldig na zo’n moment? Dan ben jij misschien wel een emotionele eter. Kom erachter door deze blog.

Like a drug

Het kan lekker zijn om te snoepen als je wat minder goed in je vel zit. Eten werkt namelijk als een lichte vorm van antidepressivum: het heeft vergelijkbare effecten op de hersenen als drugs. Volgens wetenschappers speelt de schommeling van het stofje endorfine hierbij een belangrijke rol. Als het lichaam minder endorfines afgeeft, is de wilskracht om ongezonde snacks te weerstaan lager. Je lichaam hunkert naar iets dat je een goed gevoel geeft. Daarnaast kan (chronische) stress ervoor zorgen dat er minder verzadigingshormoon (leptine) aanwezig is, waardoor je sneller meer of te veel eet.

‘Ik heb nu zin in chips, morgen ga ik weer gezond eten. Echt waar.’

Vaarwel vreetbui 

Iedereen heeft weleens een mindere dag en zin in een lekkere snack om zich beter te voelen. Af en toe kan het ook geen kwaad. Het wordt pas een probleem als je elke dag lekkere (lees: ongezonde) voeding nodig hebt om een vervelend gevoel te onderdrukken. Hoe weet je nu of je echt trek hebt of dat het komt door je emotie? Met onderstaande situaties kun je emotioneel eten onderscheiden van een normale behoefte aan voedsel: 

1 Je hebt zin in iets specifieks en bent bereid de deur ervoor uit te gaan.

2 Je eet zonder dat je het door hebt. Ineens is je zak chips leeg. 

3 Je hebt plotseling zin in eten. Normale honger bouwt zich langzaam op. 

4 Na afloop voel je je schuldig. Je hebt spijt. 

5 Je blijft eten, ook al zit je vol. 

6 Je hebt een sterke behoefte aan een specifieke smaak in je mond

Omgaan met emotie-eten 

Afvallen of diëten helpt vaak niet bij emotie-eten. Er is vrijwel altijd sprake van een onderliggend probleem of een diepere oorzaak. Goed leren omgaan met emoties en negativiteit is de key in het oplossen van dit probleem. Durf jezelf vragen te stellen als ‘waarom eet ik eigenlijk?’ en ‘waar voel ik me rot over?’. Door hier bij stil te staan krijg je inzicht in je emoties en handelingen. Vind je dit moeilijk? Een medisch psycholoog kan je hierbij ondersteunen.

5 tips tegen emotie-eten

1 Voel je het gevoel aankomen? Ga op zoek naar een alternatief. Lees een boek, neem een warm bad of ga sporten. Dit helpt om stress te onderdrukken en zorgt ervoor dat je weer fris verder kunt. 

2 Sla geen maaltijden over en eet gestructureerd. Zo kun je je niet overeten en ontstaat er minder snel een trek gevoel.

3 Haal geen ongezonde dingen in huis en zorg voor gezonde alternatieven. 

4 Vind de oorzaak van het vervelende gevoel. Hoe komt het dat je zo graag wat wil snacken?

5 Herken je eigen emotionele signalen en ga hier anders mee om. Daarvoor is het belangrijk om eerst te weten wanneer het fout gaat. Hier kan je achterkomen door bijvoorbeeld een eetdagboek bij te houden. Schrijf hierin op wat je eet, hoe je je op dat moment voelt en wat je denkt. Zo krijg je inzicht in je gedrag en emoties.

Professionele hulp inschakelen om van emotie-eten af te komen? Onze specialisten van de Medical Health Clinic helpen je graag verder. Nog niet lid en wil je beginnen met sporten? Kom langs voor een rondleiding