Contact Lid worden

​Is vet slecht?

Voedingscoach Annemiek uit Almere duikt elke twee weken in de wereld van voeding. Deze keer vertelt ze alles over vetten. Want is vet echt zo slecht voor je?

Super vet

Om maar gelijk met deur in huis te vallen: nee vet is niet slecht voor je. Sterker nog, vet levert belangrijke vetzuren zoals essentiële vetzuren, visvetzuren en vet oplosbare vitamines als vitamine A, D, E en K die je echt nodig hebt. Vet levert verder ook energie en zorgt voor verzadiging. En vet geeft je eten ook nog een extra smaak. 

Super vet

Welke verschillende vetten zijn er? 

Onverzadigde vetzuren (enkelvoudig en meervoudig) zijn gezonde vetten en zitten vooral in vloeibare vetten, zoals olijfolie, arachideolie, sesamolie en zonnebloemolie. Bovendien zitten deze vetten volop in vis. 

Verzadigde vetzuren zitten vooral in vetten die in de koelkast hard zijn: boter, kokosolie, palmvet en spekvet. 

Transvet is het “slechte vet” want dit is onverzadigd vet dat gehard is. Transvet zit ook van nature in dierlijke producten maar dit is minimaal aanwezig en niet slecht. Het gaat vooral om de vetten die chemisch bewerkt zijn. Denk aan producten die knapperig zijn gemaakt of juist vloeibaar. Voorbeelden zijn koek, gebak en snacks zoals patat en chips. 

Wat is er zo gezond aan vet? 

Met het vet uit voeding krijg je de vitamines A, D, E en K binnen. Daarnaast heb je vet nodig voor allerlei belangrijke processen in het lichaam. Het zorgt voor een goede isolatie, vet dient als energiereserve, het zorgt voor gezonde bloedvaten, een goede verhouding tussen slecht en goed cholesterol, helpt bij ons afweersysteem en is noodzakelijk bij de aanmaak van vitamine D.


Uit welke voedingsstoffen haal je goede vetten? 

Het blijft een lastig verhaal want niet alle onverzadigde vetten zijn gezond en niet alle verzadigde vetten zijn ongezond. Het belangrijkste advies is: vermijd zoveel mogelijk transvetten en kies vooral voor de volgende producten:

- Vette vis
- Noten en zaden
- Avocado’s
- Oliën (zoals olijfolie, kokosolie en walnootolie)
- Vlees, eieren en zuivelproducten

Teaser

Meer leren over voeding?

Onze diëtisten helpen je graag!